Cumartesi, Aralık 7, 2024

Suların Mavi Aynası: Akdeniz Stili Dekorasyon

Huzuru  iliklerinize kadar işleyen mavinin tonları ile yeşilin tüm doğallığının bir araya gelerek deniz esintisini yaşam alanlarına taşıyan  ‘Akdeniz stili dekorasyonu’ tüm incelikleri ile ele almaya başlayalım.

Akdeniz stili dekorasyon, isminden de anlaşılacağı üzere Akdeniz bölgesine kıyısı olan ülkelerde sıklıkla görülen bir stildir.  Akdeniz kıyısında yer alan ülkelerin geleneksel mimarisinden, bitki örtüsünden ve kültürel özelliklerinden ilham alır. Akdeniz tarzı dediğimizde ilk akla gelen isimler İspanya, Yunanistan ve İtalya gibi kuzey Akdeniz ülkeleri olsa da Akdeniz tarzı bu ülkelerle sınırlı değildir. Fas başta olmak üzere Kuzey Afrika ülkelerinin etkisi de Akdeniz stiline yansır.Çağdaş Akdeniz tarzı, hiç şüphesiz Avrupa’nın en popüler stillerinden biridir.Yaşam alanlarınızda denizin huzur veren etkisini yansıtmak için denize kıyısı olan bir yerde yaşamak gerekmemektedir.Tek ihtiyacınız olan  stilin özünü kavrayarak mekanda Akdeniz etkisini hissetmenizi sağlayacak obje ve renkleri bir araya getirmektir.

Akdeniz Stili Dekorasyonun İncelikleri

Yaşam alanlarında ferahlığın yansıması olan ‘doğal, sade ve taze’ gibi kavramlar çerçevesinde varlığını gösteren Akdeniz stili dekorasyon doğayla yakın ilişkiler barındırır. İç mekan ile dış mekanın keskin çizgilerle ayrılması düsturuna karşı çıkmaktadır. Bir nevi içeri ve dışarı kavramını yok ederek doğayı tüm mekanda hissettirme kaygısını barındırır. Şehir hayatının o karanlık, renksiz, soğuk evlerinin aksine aydınlık,renkli ve sıcak bir hava hakimiyet gösterir. Doğanın eşsiz harikalarından ilham alan bu stil yaşam alanlarında oluşturulmak isteniyorsa doğal mobilya,yapı malzemeleri,yüzeyler ve aksesuarlar tercih edilmelidir. Duvar yüzeylerinde; taş duvar, beyaz ve mavi badana  mobilyalarda;ahşap strüktür keten, kumaş döşeme zeminde; renkli seramik ve çiniler tavan yüzeyinde; beyaz badana ve ahşap strüktürler çatıda ise kiremit tuğlalar dikkat çekmektedir. Mekanda aksesuar seçiminde pişmiş toprak,hasır ve jüt gibi yapı elemanları kullanılmaktadır. Doğaya dönüşü sembolize eden bu stilde bitki kullanımında cesur davranılmaktadır. Bitki kullanımına neredeyse yapının her biriminde rastlanılmaktadır.

Evler genellikle  fazla süsten uzak, oldukça sade ancak kullanıcının mekandan en üst derecede verim alması için çok işlevseldir. İç mekandaki her birim bir amaca hizmet etmektedir. Sadelik güzelliği en yalın biçimde vurgulayan kavramdır. Ancak sadeliğe ulaşmak için minimalizm felsefesini mekanda hissettirme zorunluluğu yoktur. Akdeniz stili ile de sade ve şık mekanlar oluşturabiliriz.Akdeniz stili dekorasyonda huzur ve sakinliği  hissetmek adına şüphesiz yaşam alanlarında beyaz renginin yoğun kullanımı ile karşılaşmak mümkündür. Beyaz renginin kullanımı, herhangi bir alana  parlaklık, tazelik ve serinlik verir.

Akdeniz stili ile mekanda oluşturulmak istenen  hava deniz kıyısında bulunma hissini yaşatmak olduğu için tartışmasız beyaz ile kullanılabilecek en uyumlu renk mavi ve tonlarıdır. Renk skalasında doğanın yansıması yeşil ve tonları, turuncu, kahverengi, sarı gibi renklerin hemen her tonu kullanılmaktadır. Stil kullanıcıya tatilde olma hissini vadeder. Bu vaadi yerine getirmek adına da tatil atmosferini mekana renk,obje,doku ve malzeme ile getirir. Tatil olgusunu soyutlayacak en önemli unsur güneş ışığıdır. Güneş ışığı stilin mekanda hissedilmesi adına çok önemlidir. Çünkü deniz,kıyı sıcaklık gibi kavramlarla  en iyi uyumu  tartışmasız güneş sağlayacaktır. Bu nedenle mekanda güneş ışığından son derece faydalanmak gibi bir kaygı vardır.

Zemin ve Duvar ile Fark Yarat

Mekana  Akdeniz stilini yansıtmak istiyorsak en önemli unsurun zemin ve duvarın malzeme seçiminde stile olan bağlılık olduğu benimsenmelidir.  Mekanda oluşturulmak istenen hava serin,yumuşak ve ferah bir ortam olduğu için rengin de etkisi göz  ardı edilmemelidir. Bu bağlamda ele alacak olursak duvarda beyaz rengin hakimiyet göstermesi dikkat çekmektedir. Beyaz badanalı duvar hem iç hem dış mekanda Akdeniz stili dekorasyon için en önemli unsurlardan biridir.  Kireç badanası ile bembeyaz duvarlar; ahşap ve jüt gibi diğer doğal dokuların birlikte kullanımı ile yumuşak bir hava yaratır.

Doğal taş yüzeyler Akdeniz stili dekorasyonun göze çarpan unsurudur. Türkiye’nin ve Yunanistan’ın Ege kıyılarında yer alan eski taş evler bu tip duvarların Akdeniz tarzı ile anılmasında bir numaralı etmendir. Orijinalinde yörenin kendi taşıyla, hatta çoğu kez, yapının inşa edileceği alanın kendi taşıyla yapılan evler günümüzde oldukça azalmış olsa da, taş duvar görünümünün popülaritesi tam hızıyla devam ediyor. Ülkemizde bu stilin en başarılı örnekleri İzmir’in Çeşme ilçesindeki Alaçatı Mahallesinde yer almaktadır.Stilin ruhunu sokaklarda hissetmek mümkündür. Stili merak ediyor ve o ruhu deneyimlemek istiyorsanız Alaçatı’yı görmenizi şiddetle tavsiye ederim.

Beyaz ve mavinin bu muhteşem uyumu tatil, keyif, sükunet gibi hisler uyandırır. Hislerin kullanıcıya geçmesi adına mekan dokusunun etkisi yadsınamaz. Dokuyu tamamlayan zemin unsurunda ise terracotta geleneksel el yapımı pişmiş tuğla, rengarenk mozaikler, doğal taş zemin döşeme, karo seramik gibi malzemeler karakter sahibi mekanlar oluşturmak için ideal zemin kaplama malzemeleridir. Genelde beyaz, mavi ve kızıl tonlarında olan desenlere sahip karolar, mavi-beyaz dekorasyon ile de mükemmel sonuçlar vermektedir. Fas çinileri de zemin döşeme malzemeleri için popüler bir seçenektir ve bunlar her zaman, evin geri kalanına uyacak şekilde beyaz, mavi, yeşil, bej ve toprak tonlarına sahip olmalıdır.Akdeniz stili dekorasyonda zeminlerde halı kullanmak, oluşturmak istediğiniz hafif etkiyi azaltabilir. Halı kullanımına alternatifi olarak desenli ince kilimler seçilerek serinletici iç mekan algısına destek olmuş oluruz.

Renk Seçimleri

Akdeniz stili dekorasyon ile mekanları oluştururken toprak,deniz,gökyüzü yani evrene bir atıfta bulunulmaktadır. Yaşam alanlarında beyaz  rengin kullanımı ağırlıktadır. Duvar yüzeylerinde,tavanda ve çeşitli mobilya aksesuarlarda beyaz renk tercih edilmelidir. Beyaz renk herhangi bir odaya parlaklık, tazelik, sadelik ve huzur verir. Mobilya ve perdede  beyaz rengin kullanımı huzurlu bir yaşam alanı oluşturacaktır yalnız temizlik problemi dikkate alınacak olursa nano teknolojik kumaş seçimlerine yönelmek gerekir. Gökyüzüne ve denize çağrışım yapmak adına stilde hakimiyet gösteren diğer renk ise mavidir. Denizin mavisini ev dekorasyonunda kullanarak, evlerinizde bir yaz esintisi yaratabilirsiniz. Mavi renk duvar yüzeylerinde,ıslak hacimlerdeki seramik ve çinilerde yer yer dış cephe,bahçe duvarı ve betonarme merdivenlerde tercih edilmektedir.Beyaz renk ile dekore ettiğiniz birimleri mavinin tonları  ile renklendirmek için; kırlent, biblo, masa örtüsü,kilim gibi daha küçük objelerinizde  bu renge yer verin.Tercih edilen bu objelerde bu tip çapa, dümen, yelkenli vb. desenler kullanarak, evinizdeki deniz ve yaz temasını daha da kuvvetlendirebilirsiniz.

Beyaz ve mavinin muhteşem uyumunun yanı sıra toprak,kahve,sarı,yeşil tonları kullanılmaktadır. Toprak tonları ile toprağa; yeşil tonları ile dağları,Akdeniz kıyılarını saran bitki örtüsüne çağrışım yaratabilirsiniz. Halı,kilim,perde,yastık gibi dekorasyon ürünlerinde kahve ve toprak rengin tonlarını kullanabilirsiniz. İç mekanda bitki kullanımı ile yeşili mekanda var edebilirsiniz. Beyaz ve mavinin birlikteliği bitkiler ile daha sıcak bir mekan oluşturmaya olanak sağlayacaktır. Huzuru ve ferahlığı simgeleyen bu stilin bir diğer kaygısı da sıcak mekan oluşturma isteğidir. Bu isteğe en iyi cevabı toprak,sarı,turuncu tonlarını kullanarak verebiliriz. Sıcak renk tonlarını saksı,biblo,çerçeve,mobilya,çeşitli aksesuarlarda kullanmalıyız. Pişmiş toprak saksı üzerinde yeşil bitki kullanıp,yanında sarı turuncu ve beyaz renk tonları içeren puflar tercih eder isek istemsizce içimiz ısınacaktır. Bronz,bej,su yeşili gibi renkleri de mozaik,seramik ve çinilerde kullanarak keyifli mekanların oluşumuna katkı sağlarız. Yani mekanda beyaz-mavinin taşıyıcı elemanlarda kullanımının yoğun olduğu belirtilen diğer renk tonlarının ise mobilya ve aksesuarda kullanılarak sıcak mekan oluşturma amacı  güdülmektedir.

Akdeniz Stili Mobilya Tercihleri

Akdeniz tarzı ev dekorasyonunda mobilya seçiminde klasik detaylar göze çarpmaktadır. Alışılmış varaklı, koyu ve ağır klasik mobilyaların aksine romantik detaylı seçimler dikkat çekmektedir. Ahşap taşıyıcılı kumaş döşemeli mobilyalar bu dekorasyonun tamamlayıcı unsurlarındandır. Ahşap kullanımı  stil  için önemli bir unsur olup  sehpalarınızın, masanızın, konsolunuzun ahşap olması stilin dekorasyon uygulamasında sizi bir üst seviyeye çıkarabilir. Kahverengi ahşap kullanabileceğiniz gibi beyaz ahşaptan da yararlanabileceğinizi belirtmek gerekir. Mobilya döşemesinde kumaş,hasır,jüt gibi malzemeler tercih edilmektedir. Evinizi bu dekorasyon stili doğrultusunda düzenlerken oldukça sade mobilyalar seçmelisiniz. Hatta modern değil, nostaljik bir etki oluşturmak isterseniz divan gibi geleneksel mobilyalara bile yer verebilirsiniz. Sadeliğin ön planda olduğu bu tarzda, alanı oldukça minimal bir şekilde dekore etmeniz gerekir. Söz konusu mobilya olduğunda akla gelen diğer seçenekler; yüzyıllardır özellikle tarım alanlarında yaşayan insanlar tarafından mobilya yapımında kullanılan hasır ve Hint kamışı gibi iki malzemedir. Çiftçiler, mobilyalarını doğanın kendilerine sunduğu malzemeleri kullanarak yaparlardı.

Akdeniz stili, çevrenizde sahip olduğunuz doğal malzemeleri kullanma geleneğine çağdaş bir geri dönüştür. Stilin mekana uygulanması adına olmazsa olmaz bir diğer özelliği ise ferforje uygulamalı objelerdir. Korkuluk, pencere demiri ve hatta masa ve sandalye gibi mobilyalarda da kullanıldığı görülmektedir. Bu mobilyaları teras,balkon,bahçe gibi birimlerde kullanarak romantik bir görüntü oluşturabilirsiniz. Mekanın genelinde sıcak,mütevazi,sade bir hava yansıtmak için mobilya seçiminin üzerinde durmak gerekir çünkü mobilya mekanların en önemli tamamlayıcı unsurudur.

Aksesuar Seçimi ile Yaratıcı Mekanlar Oluşturma

Yaşam alanlarının bir karaktere sahip olmasını sağlayan tamamlayıcı unsur mekanda aksesuar kullanımıdır. Aksi tavır takınmak ruhsuz mekanların oluşumuna sebebiyet verir. Akdeniz stili dekorasyonda mekanı doğanın bir parçası haline getirme kaygısı olduğu için doğal ve geri dönüşüme katkı sağlayan malzemeler tercih edilir. Hasır lambalar, kırsal kilimler, iç mekan bitkileri, seramik vazolar, keten ya da pamuklu yastıklar ve hatta ağaç gövdeleri veya kurutulmuş dallar, çağdaş Akdeniz tarzı için mükemmel parçalardır. Bu stilde dikkat çeken diğer aksesuarda mekanda bitki kullanımına ağırlık verildiği için vazonun tercih edilmesidir. Hasır vazolar,büyük seramik küpler, pişmiş toprak vazolar tercih edilir. Bitki kullanımı o kadar yoğunluktadır ki teras, balkon vb alanlar adeta bir bahçeye çevrilmektedir. Oturma odasında bir ağaç ile karşılaşmanızda gayet olağandır. Belirtilen bu aksesuarlar ile birliktelik oluşturarak mekanda sıcak, doğal, huzurlu ve otantik bir hava oluşturacaktır.

Konforlu Şık Bahçeler

Akdeniz deyince doğaya dönüş ve muhteşem bir bitki örtüsü akla gelir,dolayısıyla dışarıda zaman geçirme isteği uyandırır. Stilde bitki kullanımından da anlaşılacağı üzere bahçe, teras, balkon gibi dışarıya açılan birimlerin dekorasyonuna dikkat etmek gerekir. Aslen güney Akdeniz’e özgü olan ancak günümüzde tüm Akdeniz’de görülen palmiyeler, Akdeniz ve Ege’nin bir numaralı ağacı kızıl çam, mazı türleri, doğal ahşap dekorasyon unsurları, konforlu ancak bir o kadar da şık hamaklar, güneş ışınlarından korunmak için geniş, beyaz şemsiyeler Akdeniz stili bir dekorasyon oluşturmak için en güzel seçeneklerdir. Çağdaş Akdeniz tarzında bir dekorasyon gerçek anlamda zarafet barındırır. Kendi evinizi bu şekilde dekore etmek için İtalya, Fransa, Yunanistan ya da İspanya’nın güneyinde yaşamak zorunda değilsiniz. Evinizin olduğu arazide açık bir alan imkanınız varsa burayı mavi,beyaz,turuncu,sarı, toprak ve kahve tonları ile  dekore edebilirsiniz. Pencere kenarında toprak saksı içinde sergileyeceğiniz bitkiler huzur dolu görüntü oluşturacaktır.

Güneşten En Yüksek Verim Alınmalı

Güneşin size sunduğu ışığın tadını çıkarmak gerektiğini savunan bir stildir.  Aydınlık bir ev oluşumu için ışığın olabildiğince eve girmesi gerekir. Güneş ışığı giren bir oda gözümüze ferah gözükür. Bu sebeple mutlaka güneş ışığının girmesine olanak sağlayabilecek keten fon perdeler ve bu fon perdelere eşlik edecek ince tül perde tercih etmeye özen gösterin. Aydınlığı sağlamak için pencerelerin önünü diğer eşyalarla kapatmadığınızdan emin olun. Keten perdeleri camın üzerinde değil, duvar tarafında tutulmalıdır. Tül seçerken, tercihinizi ince modellerden yana kullanın ki güneş ışığı içeri girebilsin. Hava kararsa bile, güneş ışığının o sıcak etkisinin evinizden çıkmadığından emin olun. Aydınlatmada beyaz ışık yerine sarı ışık tercih edin. Beyaz ışık mekanik bir görüntü yaratırken, sarı ışık güneşin doğal ışığını andırır ve evinize canlılık kazandırır.

6000+ Abone Arasına Katılın!

Bültenimize Abone Olun, Birbirinden Güzel Yazıları Kaçırmayın!

Abone Olduğunuz için Teşekkür Ederiz.

Bir hata meydana geldi.

İç Mimar Gülbahar Özdemir
İç Mimar Gülbahar Özdemir
Tam kapsamlı biyografim için buraya tıklayabilirsiniz.

Alakalı İçerikler

2 YORUMLAR

  1. Akdeniz stili dekorasyon hakkında açıklayıcı şahane bir yazı olmuş ellerinize sağlık. 🙂

  2. Akdeniz stili dekorasyon gerçekten çok ferahlatıcı ve sade bir dekorasyon biçimi, bende ileride evime bu stil bir dekorasyon istiyorum. 🙂

CEVAP VER
Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Son İçerikler