Yüzme bilmeyenlerin en büyük problemlerinden bir tanesi suda durabilme konusudur. İşin aslı şudur. Suyun kaldırma kuvvetinden dolayı insanın fizik olarak suda batması mümkün değildir. Ciğerlerimizde alveol kesecikler bulunur. Bu kesecikler hava ile doludur. Biz her ne kadar derin bir nefes vermiş olsak dahi alveol keseciklerdeki havayı boşaltmamız mümkün değildir. Bu alveol keseciklerindeki hava bile bizim suyun üstünde kalmamıza yardımcı olur. Su altı dalışlarından örnek vermek gerekirse ilk etapta suya girdiğimizde yeleğin içi hava ile doludur. Bu hava hem bizim hem de sırtımızda ki oksijen tüpünün suda kalmasına yardımcı olur. Suyun içine girmek istediğimiz zaman yeleğin içindeki havayı bir buton yardımı ile boşaltırız. Ve yavaş yavaş suya gireriz. Ciğerlerimizde ki havayı da bu yelek düşünürsek bizim suyun üzerinde kalmamıza yardımcı olacaktır.
İnsan vücudunun %70i’ni su olarak kabul edersek suyun su içinde batmayacağını hepimiz biliriz. Bu anlattıklarıma kadar yüzmenin ne kadar kolay olduğunu anlamışsınızdır. O zaman gelelim asıl sorumuza.
Peki, Neden İnsan Suyun İçinde Batıyor?
Şimdi bu sorumuza açıklık getirmeye çalışalım.
Aslında yeryüzünde insan ve maymundan başka herhangi bir varlık boğulmaz. Bunun sebebi ise insan ve maymunun duygu sahibi olmalarıdır. Yani bir deyişle ölüm korkusunu bilmektedirler. İçgüdüsel olarak yüzememelerinden dolayı boğulabilen canlılardır. Herhangi bir kedi, köpek, at yada başka bir hayvan ölüm korkuları olmadığı için içgüdüsel olarak yüzerler.
Ama insan bu konuda bilinçli bir varlık olduğu için basit egzersizler ile rahatlıkla suyun üzerinde kalabilir. Yetişkin bir insan yaklaşık olarak 15 saniye kadar nefesini tutabilirse rahatlıkla yüzmeyi öğrenebilir. Çünkü bizim suyla tanışma ve suyun üzerinde kalma egzersizlerimizde 15 saniye kadar vakte ihtiyacımız oluyor. 15 saniye sabredip nefesinizi tutabilirseniz suyun üzerinde rahatlıkla kalabildiğinizi göreceksiniz.
Cisimler suyun üzerinde en tepe noktalarına kadar suda batarlar. Bizim en tepe noktamızı başımızın üstü olarak düşünürsek suda kendimizi bıraktığımız zaman başımıza kadar suda batmış oluruz.
Madem Su Bizi Bu Kadar Kaldırıyor O Halde Neden Boğulma Vakaları Yaşanıyor?
Herhangi bir boğulma vakasında insanlar refleks olarak kollarını kaldırdığı için en tepe noktamız ellerimiz olmuş oluyor. Suda eğer kollarımı yukarıya kaldırırsam el parmak uçlarıma kadar suda batarım. Netice olarak ölüm korkusuyla suda çırpınıp kollarımı yukarı kaldırdığımız için başımız suda daha da aşağı iniyor. Ve nefes almamız zorlaşıyor. Sonucunda da boğulma tehlikesiyle karşı karşıya kalıyoruz.
Kollarımızı kaldırıp uzaktan yardım istemek ve çırpınmak yerine ne yapmamız gerekecek?
Nefesimizi ağız ve burundan aldığımız için en tepe noktamızın ağız ve burun olacak şekilde pozisyon almamız gerekecek. Yani başımızı arkaya doğru sırt üstü yatar pozisyonda yatırırsak en tepe noktamız ağzımız ve burnumuz olacak. Bu şekilde hareketsiz kalarak rahatlıkla nefes alış verişimizi yapabileceğimizden dolayı yardımı bağırarak çağırabiliriz. Zaten bu soğukkanlılıkla ayaklarımızı ve kollarımızı suyun içerisinde nasıl kullanacağımızı bilirsek yüzmüş oluyoruz. Yüzme bilmeyen arkadaşlarım boş vakitlerinde bir havuzda ellerini yana alıp nefeslerini 15 saniye kadar tutup hareketsiz bir şekilde kalmayı denesinler. Suyun üzerinde rahatlıkla kalabildiklerini görecekler.
6000+ Abone Arasına Katılın!
Bültenimize Abone Olun, Birbirinden Güzel Yazıları Kaçırmayın!
Abone Olduğunuz için Teşekkür Ederiz.
Bir hata meydana geldi.