Özellikle son zamanlarda izlediğimiz haberler veya okuduğumuz gazete yazıları, en çok tacizin gerçekleştiği yaş Aralığının 7-13 yaşları arasında olduğunu gösteriyor. Çocuğun büyüme ve gelişme aşamasında onu olumsuz etkileyen her türlü davranış bir nevi istismardır. Kanıt eksikliği, kültürel ve geleneksel değerlere bağlı kalan toplum bireyleri, istismarı göz ardı etmek isteyebilir. Ancak bu travmanın çocuk üzerindeki etkileri incelendiği zaman, çocuk istismarı açıkça görülebilmektedir.
Çocuk tacizi ve ihmali, kişinin, çocuğu tehlikeye sokan, fiziksel, duygusal zarar veren, yetersiz bakım ve aşırı ihmal veya cinsel taciz içeren davranışlarından kaynaklanır.
Taciz türlerinin % 60 ‘ını ihmal oluştururken, % 23′ ünü fiziksel taciz, % 9′ unu cinsel taciz ve % 8’ ini de diğer taciz türleri kapsamaktadır. Tacize uğrayan çocukların yaklaşık % 30 ‘u, kendi çocuklarını taciz eden anne babalara dönüşüyor.
Yapılan araştırmalar, erkeklerin % 3-29 ‘ unun cinsel tacize uğradığını gösterirken; kadınların cinsel tacize uğrama ihtimalinin erkeklerden 2-3 kat fazla olduğunu göstermektedir. Bu sayılar, cinsTaciz Ve Tecavüzün Psikolojik Etkisiel tacizin büyük bir sorun olduğunu gösterirken, sosyal ve kişilik bozukluklarının yanı sıra, davranış bozukluklarını da ortaya çıkarıyor.
Peki tacize uğrayan çocuklar ne tür sorunlarla karşılaşır diye inceleyecek olursak,
Tacize uğramış olan çocuklar, fiziksel, psikolojik, nörolojik, cinsel sorunlar yaşayabilirler.
Çocuklukta yaşanan tacizin, nöral işlevler üzerindeki olumsuz etkilerinin yanı sıra, fiziksel sorunların başında, karın ağrısı şikayetleri, baş ağrıları, yatağını ıslatma problemlerinin yeni yeni ortaya çıkması, stres sonucundaki anormal hormon değişimleri yer almaktadır.
Psikolojik etkilerinde ise, aşırı korku ve kaygı, sosyal olarak içe kapanma, çekinme, bilişsel, sosyal ve duygusal sorunlar, okul performansında belirgin azalma ya da yetersizlik, dikkat sorunları, konuşmama, ağlama ya da kabus görme gibi belirtiler ortaya çıkmaktadır.
Gençlik çağlarında ise, düşük benlik değeri, yalnızlık, depresyon, intihar düşünceleri, arkadaşlarla anlaşmazlıklar, kavga ve suç eğilimleri görülmektedir.
Cinsel istismara uğrayan çocuk, istismar eden kişinin tehditlerinden dolayı ve korkusundan dolayı kimseye bir şey anlatmak istemeyebilir. Nasıl anlatacağını veya kime anlatacağını bilmeyen çocuk çareyi içe kapanmakta ya da saldırgan tutum sergilemekte bulabilir. Cinsel istismarda bilinmesi gereken en önemli şey, çocuğu istismardan önlemek ve onu korumaktır. Aksi bir durumla karşılaştığında, nasıl tepki vermesi gerektiğini, hayır diyebilmeyi öğretmek gerekmektedir.
6000+ Abone Arasına Katılın!
Bültenimize Abone Olun, Birbirinden Güzel Yazıları Kaçırmayın!
Abone Olduğunuz için Teşekkür Ederiz.
Bir hata meydana geldi.