Televizyonlar uzun zamandır başından ayrılamadığımız elektronik aletler arasına girmiştir. Özellikle aile fertlerinin arasındaki ilişkileri zedeleyen televizyonlar ile aile bağları zayıflamaktadır. Televizyonun uzun süreli kullanılması ise pek çok aile bireyi üzerinde kötü sonuçlar doğuracaktır. TV kullanımı süresine önem verilmeli ve bunlar için belli süre sınırlamaları getirilmelidir. Televizyonların bu zararlı dünyası aile bireylerinin yanında en çok çocuklara zarar vermekte olup gelişimleri için sorun oluşturmaktadır. Uzun süre boyunca seyredilen televizyonlar çocuklara sosyal ve psikolojik açıdan zarar verir. Özellikle okula adapte sorunu, arkadaş ve aile bağlarının zayıflaması, derslerdeki başarısızlıklara neden olarak Televizyon gösterilebilir.
Televizyon programları ve şovları çocuklar için son derece zararlı içerikler içerebilir. Çocukların psikolojisine etki eden televizyonlar, davranış bozukluklarına neden olabilir. Bunun dışında çocukların belli sürelerde belli programları izlemesi daha uygun olacaktır.
Reklamların çocuklara verdiği zararlar:
Özellikle rengârenk oluşlarıyla reklamlar çocukları cezbetmektedir. Reklamlar bu dinamik ve renkli haliyle çocukların oldukça dikkatini çekmektedir. Çocukların reklamlardan elde edeceği fikirlerle düşünme şekli değişecektir. Bu düşünceler daha eleştirel ve asabiyet hali gösterebilir. Çocukların reklamların bu çeşitli dünyasında her gördüğüne karşı ailesinden bunları istemesi diğer sorunlardan olacaktır. İstediğini elde edemeyen çocuklar, asabi bir ruh haline bürünecektir.
TV çocukları duyarsızlaştırır:
Çocukların zihni yetişkinlerin zihninden daha farklı bir şekilde işlemektedir. Yani TV’ de görülen haberler, kötü olaylar gibi şeyler çocuğun içten içe korku taşımasına neden olacaktır. Zamanla geliştirilen bu huy, çocuklarda her şeye korku duyan tarafla bakmayı sağlayacaktır. Çocuklar hassas yapısıyla bilinmektedir. Çocukların göreceği ürkütücü haberler ve programlar onu çevresinden uzaklaştıracaktır. Çocuk, bu olanlardan sonra çevresine korku dolu gözlerle bakacak ve pasif bir karaktere bürünecektir.
Çocuklar nasıl televizyon izlemelidir?
Çocukların televizyon izlemesini yasaklamak tamamen yanlış bir tercih olacaktır. Bunun yerine televizyon belli saatlerde kullanılabilir. Çoğunlukla ailesini taklit eden çocuklar, zamanla ailesini sözünü umursamayan tavırlar gösterebilir. Bu yüzden çocuğa yol gösterici olmak bakımından, çok sık TV izlememek ve daha yararlı aktiviteler yapmak daha iyi bir örnek olacaktır. Onun dışındaki diğer televizyon izleme vakitleri ise, çocuğun okul hayatını etkilemeyecek şekilde seçilmelidir. Çocuklara uygun programların tercih edilmesi gerekir. Diziler veya diğer şovlar, çocukların izlemesi için uygun değildir. Bunlara dikkat edilerek haftalık belirli saatler belirlenerek çocukların TV izlemesine müsaade edilebilir. Özellikle çocukların daha yararlı aktivitelere davet edilmesi onların gelişimi için daha iyidir. Kitap okumak gibi aktiviteler, çocukların kelime hazinelerini geliştirirken yaratıcı yönlerini geliştirecektir. Televizyon izlemenin zararlarını en çok çocukların hissettiği biliniyor. Televizyonun kirli dünyası çocukların temiz zihninde yaralara yol açabiliyor. Özellikle daha sonralarda bile çocuğun hafızasından bu tarz konuların varlığı devam ediyor. Ailelerin bu belirli kurallara uyması dahilinde sorunların ortadan kalkacağı bilinmektedir.
6000+ Abone Arasına Katılın!
Bültenimize Abone Olun, Birbirinden Güzel Yazıları Kaçırmayın!
Abone Olduğunuz için Teşekkür Ederiz.
Bir hata meydana geldi.
Televizyonun getirilerinden daha çok bizden götürdüklerini farketmemek şüphesiz ki imkânsız. Çok önemli bir noktaya değinilmiş. Bakın ne diyor televizyonun çocuklar üzerindeki etkisi, çocuklar geleceğimiz demektir geleceğimizi emanet edeceğimiz yegâne temel taşlar. Herkesin anlayabileceği bir dilde anlatılmış muazzam bir yazı okunması ve okunmasından daha çok uygulanması şart bir gerçek. Değerli site yöneticimiz böyle güzel yazıların başlıklarını daha ilgi çekici yazarsanız eğer çok daha fazla insana ulaşacağınızdan hiç şüphem yok. Tesekkürler, saygı ile..
Televizyon şuan yetişkinlerin üzerindeki etkisine bakılınca bence çocukların üzerindeki etkisi ikinci planda öncelik yetişkin ebeveynlerin bilinçlendirilmesi gerekiyor onlar çocuklarla değilde dizilerle ilgilendikçe çocuklarda televizyona yönelmeleri gayet normal oluyor