Veteriner Hekim Kimdir? Veteriner Hekim Nasıl Olunur? Her meslekte olduğu gibi Veterinerliğe de lise yıllarında karar veririz. Lisede bu hayati kararı vermeden önce birey şunu düşünmelidir: ’Acaba bir ömür boyu her türlü hayvana gerek tedavi, gerek muayene, gerek bakım severek uygulayabilecek miyim? Hayvansal ürünlerin ve halk sağlığının olduğu her noktada bu mesleği en doğru şekilde temsil edebilecek miyim?’ Eğer bunun cevabı’ Evet ‘ ise sağlıkla ilgili konuları, biyolojiyi ve hayvanları seviyorsak hiç tereddüt etmeden Veteriner Fakültesi’ne gitmeliyiz.
Veteriner Fakültesinin Farklılıkları ve Eğitim Süreci Nedir?
Üniversite sınavında başarılı olduk ve Fakülteyi kazandık diyelim. Bizleri neler bekliyor? Öncelikle Veterinerlik 5 yıllık bir eğitim sürecine sahiptir. Beşinci yıl intörnlüktür. Bir nevi stajyer Veteriner Hekim olmuşsunuzdur. Birinci ve ikinci sınıflarda haftada birkaç saat boşluk kalsa da; geriye kalan yıllarda haftada 40 saat dersiniz vardır. Üniversitenin diğer bölümlerinde olduğu gibi kopukluk yoktur. Adeta lise gibidir. Devam zorunludur. Öyle olunca da fakültede öğretim görevlileri ile beraber aile gibi oluyorsunuz. Eğitimi çok ağırdır. Öğrencinin dersi ve okumayı sevmesi gereklidir. Yoksa ders geçmek, mezun olmak çok zorlaşır. Kazanması belki beşeri hekimliğe göre kolay ama okuması daha zordur.
Gözle görülmeyen mikroskobik hayvanlardan tutunda, makroskobik tüm türler bazen vahşi hayvanlar da detaylı olarak okutuluyor. Tıp tek bir türü incelerken, Veterinerlik onlarca türün anatomisini, fizyolojisini, histolojisini, biyokimyasını, cerrahisini, dahiliyesini, doğumunu, patolojisini, farmakolojisini v.b gibi branşlarda ele alıp ders olarak inceliyor. Branşlar temel bilimler, klinik öncesi bilimler, klinik bilimleri, hayvan besleme ve zootekni, besin ve gıda teknolojisi, etik ve deontoloji olarak sınıflandırılmaktadır. Öyle olunca da öğrenciliğimizde çalışmaya fazlaca vakit ayırmak gerekiyor.
Veteriner Hekim Kimdir ve Nerelerde Çalışabilir?
Veteriner Fakültesini başarıyla bitiren herkes Veteriner Hekim ünvanını almaya, hocalarımızın deyimiyle ‘sahada çalışmaya’ hak kazanmıştır. Bilindiği gibi Veteriner Hekimler sadece hayvanları tedavi etmezler. Hastalıklar için koruyucu önlemler alırlar. Hayvansal ürünleri, gıda ürünlerini hastalıklar yönünden test ederler, sağlıklı olanlara onay verirler.
Laboratuvarlarda aşı üretip, her türlü testi kullanır ve geliştirirler. Hayvansal yemleri analiz eder, hayvanların türüne uygun yem hazırlarlar. Çiftlikte hayvancılık ekonomisini en doğru şekilde kullanırlar. Barınaklarda dışarıda kalmış çaresiz sokak hayvanlarının her türlü sağlık, tedavi, beslenme, bakım ihtiyaçlarını karşılarlar. Kamu sektörü ve özel sektörde bu branşlar altında her türlü işi yapabilir ve çalışabilirler.
Çalışma Hayatında Veteriner Hekimlerin Yaşadığı Sıkıntılar ve Zorluklar
Klinikte çalışan bir Veteriner Hekim, tedavi sürecinde yanlış uygulama üzerinde çalıştığında veya hayvanın ölümüyle karşılaştığında hayvan sahiplerinin şiddetine maruz kalabiliyor. Çoğunlukla da hayvan sahibi hayvanını iyi gözlemleyemediği için hastalığın gidişatı ile ilgili eksik ve hatalı bilgiler verebiliyor. Bu durum hayvanın iyileşme sürecini olumsuz etkileyebiliyor.
Laboratuvarlarda aşı üretimi sırasında ve testler yapılırken karşılaşılan küçücük bir hatada sorumluluk direkt Veteriner Hekim ile ilgildir. Meslektaşlarımın yaşadığı diğer bir problem de mobbing uygulamaları olup; Veteriner Hekim’e ait olmayan işleri de ona yüklemektir ve hakketmediği ücrete tabi tutmaktır. Onun dışında mesleğimiz konuşamayan hayvanlara her yönden yardım edip, onlara yardım eli uzattığı için de son derece kutsaldır.
Veteriner Hekim Görevleri Nelerdir?
Her türlü hayvan çeşitlerinin tıbbi durumlarını inceleyen veteriner hekim hastalıklarını teşhis ve tedavi etmektedir. Veteriner hekim görevleri arasında hayvan yaralanma ve hastalıklarına cerrahi işlemler, röntgen ile ultrason cihazları içinde çeşitli tıbbi ekipmanlar aracılığı ile tedavi etmektedir. Hastalık ve enfeksiyonlara karşı hayvanlara aşı yapmaktadır.
Hayvanları cerrahi ya da tıbbi olarak tedavi etmektedir. Böylece hayvanların sağlıklarına kavuşmasını sağlamaktadır. Sağlık sorunlarını teşhis etmek adına hayvanları inceleyen veteriner hekim hayvanları test ederek kuduz ile brusella ve bunlar gibi hastalıklara karşı önlem almak ya da tedavi etmektedir. Ayrıca hayvan ölümlerini nedenlerini öğrenmek adına araştırmalar yapmaktadır. Veteriner hekim tedavi ettiği tüm hayvan kayıtlarını tutmaktadır.
Önerilen İçerik: Brusella Nedir ? Brusella Bulaşıcı Mıdır?
6000+ Abone Arasına Katılın!
Bültenimize Abone Olun, Birbirinden Güzel Yazıları Kaçırmayın!
Abone Olduğunuz için Teşekkür Ederiz.
Bir hata meydana geldi.