Cuma, Mart 28, 2025

VPS Nedir?

VPS Hosting hizmeti, web sayfası sahiplerine veya web sayfası açmayı düşünen kimselere sunulan bir sunucu hizmetidir. VPS Hosting hizmetinin çalışma prensibi tek bir sunucu üzerinden hizmet sağlamak şeklindedir. Yani hizmet kullanıcılarının verileri bir tek hizmet sağlayıcısı tarafından sağlanmaktadır. VPS Hosting hizmet türünün diğer Hosting hizmet türlerinden ayırt edilen özelliği ise bu hizmet türünde kişilere ayrı bir bölüm hazırlanmasıdır.  

VPS Açılımı

VPS Hosting hizmetinin açılımı Virtual Private Server’dır. Türkçe’ye ise sanal özel sunucu olarak çevrilmektedir.

VPS Özellikleri

Virtual Private Server açılımına sahip olan VPS avantajları olduğu kadar dezavantajları bulunmaktadır. Özellikle paylaşımlı hosting ile karşılaştırılmasında çok daha pahalı bir seçenek olmaktadır. VPS hosting kaynak tahsisine dayanmasından dolayı donanımı saha zayıf olan bir fiziksel sunucuda yer alan başka bir siteden etkilenme olasılığı artar.

Kaynaklar gerçek anlamda donanımsal olarak sanallaştırılmadığından dolayı ana işletişim sisteminde meydana gelebilecek performans problemleri bütün VPS kullanıcılarına yansır. Bu neden ile en gelişmiş sunucu donanımları olan hosting firmalarını tercih etmek daha doğru olacaktır. VPS özellikleri tümü ile faydalanmak adına belirli düzeyde teknik bilgi gerekmektedir. VPS sunucularının performansını artırmış alt yapı izolasyon sorunlarını engellemiş olacaktır.

VPS Sunucusu Faydaları Nelerdir?

VPS sunucusu yararları kişinin hizmeti kullanma sebebine göre değişiklik göstermektedir. VPS Hosting hizmetinin tercih edilmesinin başlıca sebepleri şunlardır:

  • Yüksek performans gerektiren bir sitenin varlığı: Web sitesi yüksek sayıda ziyaretçi sayısına sahip ve bu oran yükseliyorsa VPS sunucusu kullanmak faydalı olacaktır.
  • Kişiye özel alan isteği: Web sitesinin kişileştirme seçeneklerinden gelişmiş bir şekilde faydalanmak isteten kimseler de bu hizmeti tercih etmelidir.
  • Sunucu üzerinden tam erişim sağlanması: Hosting hizmet kullanıcıları için VPS Hosting hizmeti üzerinden root hizmeti yani Windows kullanıcıları için administrator olma hizmeti sunmaktadır.
  • Uygun fiyat: VPS Hosting hizmeti, hizmet kullanıcılarına uygun fiyat seçenekleri sunmaktadır.

Ücretsiz VPS

Bedava VPS Hosting hizmeti sunan uzun vadeli bir firma bulunmamaktadır. Hosting hizmeti sunan firmalar ücretsiz VPS imkanı sunmamakla birlikte deneme amaçlı sürüm imkanı tanımaktadır. Ayrıca yeni müşteri çekebilmek için hazırlanan kısa vadeli ücretsiz VPS imkanı da bulunmaktadır. Ücretsiz VPS Hosting hizmeti sunan bazı firmalar ise şunlardır:

  • Google Cloud Platformu: Bir sunucu 6 ila 7 dolar arasında olan platformda 300 dolarlık hediye verilmektedir.
  • Digital Ocean: Yeni müşteri kazanmak için firma tarafından hesaba 10 dolarlık para yatırılmaktadır. Ayrıca üniversite öğrencilerine Githup paketine üye olmaları halinde 1 sene içinde kullanılmak üzere 50 dolar vermektedir.
  • Amazon Aws: Bu firma ise 1 yıllık ücretsiz kullanım hakkı sunmaktadır. 1 yıllık kullanım ücreti 750 saat ile sınırlanmaktadır.
  • Microsoft Azure: En büyük firmalardan biri olan Microsoft ise Hosting hizmetini ilk kullanan kimselere 1 ay geçerli 200 dolar imkanı sunmaktadır.

Ücretsiz VPS Nasıl Üye Olurum?

Bedava VPS üyelik, kısa süre ile yeni VPS Hosting hizmeti kullanıcılarına sunulan kullanım kotalarında kullanılmaktadır. Ücretsiz kotalı VPS Hosting hizmeti sunan firmaların üye olmak yapılması gerekenler şunlardır:

  • Google Cloud Plarformu: Google Hosting hizmetinden yararlanmak isteyen kişilerin Google mail hesabına ve kredi kartına ait bilgilerini girerek üyelik başlatması gerekmektedir.
  • Digital Ocean: Bu firmanın ücretsiz VPS hizmetinden yararlanmak için kredi kartı bilgilerinizi girmeniz veya içerisinde 5 dolar olan Paypal hesabınız bulunması gerekmektedir.
  • Amazon Aws: Kredi kartı veya banka kartı bilgileri ve SMS doğrulaması için telefon numarası girilerek üyelik başlatılabilmektedir.
  • Microsofts Azure: Microsoft Azure üyelik için sadece kredi kartı bilgileri istemektedir.

Fırat Acar
Fırat Acar
Kendini sürekli geliştiren, her yanlışta ders çıkaran, makale yazmayı, satranç oynamayı, boks yapmayı, kitap okumayı, film izlemeyi seven blogger.

Alakalı İçerikler

1 Yorum

  1. Google Cloud’u kullandım kayıt olduktan sonra kart bilgilerinizi girince bir para bakiyesi veriyor onla deneme yapabiliyorsunuz. 🙂

CEVAP VER
Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Son İçerikler