Çarşamba, Ocak 22, 2025

VPS Sunucu Mu VDS Sunucu Mu?

VPS Sunucu Mu VDS Sunucu Mu? VPS sunucusu ve VDS sunucusu arasında bir tercih yapmak için öncelikle kendi beklentilerinizi belirlemeniz gerekmektedir. VDS sistemi sunucuda gecikme yaşanmadan kullanılma imkanı sunmaktadır. VPS sistemi ise VDS sistemine göre daha ekonomik bir tercihtir. VDS ve VPS sistemleri, hemen hemen aynı beklentiyi karşılamaktadır. Bununla birlikte VDS çok daha avantajlı bir seçenektir. Yine de sunucuların genel özellikleri ve avantajlarını inceleyerek seçimi kendiniz yapmanız daha sonra sunucu değiştirme ihtiyacı yaşamamanız için oldukça önemlidir.

VPS Sunucu Nedir?

VPS sunucu açılımı Virtual Private Server olarak yapılmaktadır. Bu sunucu seçeneğinin Türkçe çevirisi ise sanal özel sunucu şeklinde yapılmaktadır. Bu sunucu seçeneği, bağımsız çalışma imkanı sağlamaktadır. Her sunucu kişiye özel olarak sağlanmaktadır. Kullanıcıların kişisel işletim sistemi ve kapasiteleri bulunmaktadır. Bununla birlikte bazı özel ayarlamalar sunucu tarafından yapılamamaktadır. Ayrıca VPS sisteminde bulunan sitelerin düşük de olsa birbirlerinden etkilenme ihtimali bulunmaktadır. Bu durum performans düşüklüğüne neden olabilmektedir. Bu dezavantajlara kıyasla avantajları çok daha fazla olduğu için sık tercih edilmektedir.

VPS Sunucu Avantajları Nelerdir?

Virtual Private Server sisteminin kullanıcılara sağladığı avantajlar şu şekilde sıralanabilmektedir:

  • Tüm VPS sunucuları ayrı bir şekilde çalışmaktadır. Bu sebeple sunucu kaynakları tükenmemektedir. Bu durumun sağladığı en büyük avantaj, sitenizin yavaşlama ve çökme ihtimalinin en düşük seviyeye inmesidir.
  • VPS sunucu sisteminde teknik özellikler özelleştirilebilmektedir. Bu kapsamda uygulama yüklemesi, sabit disk boyutu artırımı ve bellek artırımı yapılabilmektedir.
  • Büyüme şansı sağlanmaktadır.
  • Root erişimi, yazılım yüklemeleri ve kaldırmaları tamamen sunucu sahibine aittir.
  • Ortalama bir maliyeti bulunmaktadır. VDS sunucusuna göre oldukça ekonomiktir.
  • Güvenlik oldukça yüksek seviyededir. Sunucu tamamen kişiye özel olarak kullanılabilmektedir.
  • VPS sunucusu kurulumu oldukça kolaydır.

VDS Sunucu Nedir?

VDS sunucu açılımı, Virtual Dedicated Server olarak yapılmaktadır. Bu ismin Türkçeye çevrilmesi ise paylaşımlı özel sunucu şeklindedir. VDS sunucusunda sunucular bölümlere ayrılmaktadır. Bu bölümlerde ayrı ayrı çalışılabildiği gibi ayrı bir şekilde kiralanma imkanı da sunulmaktadır. Ayrıca bölümler arasındaki sorunlar birbirini etkilememektedir. Bununla birlikte en büyük dezavantajı ise kurulumunun zor olmasıdır. Ayarların manuel olarak yapılması gerekmektedir.

VDS Sunucu Avantajları Nelerdir?

VDS sunucusunun kullanıcılara sağladığı faydalar şu şekilde sıralanabilmektedir:

  • Hızlı bir şekilde disk kullanma imkanı sunmaktadır.
  • Sitenin hızlı yanıt vermesini sağlamaktadır.
  • Arıza yapma ihtimali oldukça düşüktür. Bunun en temel sebebi hizmetin profesyonel bir sunucudan alınmasıdır.
  • Yedekleme işlemleri periyodik olarak yapılmaktadır.
  • Yedekleme işlemleri yapılırken sistem yavaşlamamaktadır.
  • Kişiye özeldir. Paylaşımsız olarak sunulmaktadır.
  • Reboot ve kullanım istatistikleri gibi işlemler uzaktan yapılabilmektedir.
  • Hem Linux hem de Windows işletim sistemleri desteklenmektedir.
  • Disk eklenme imkanı bulunmaktadır.
  • Kaynaklar sabit olarak sunulmaktadır.
  • Eklenti ekleme imkanı sunulmaktadır.

VDS sanal atanmış olan sunucunun, VPS sanal özel sunucunun kısalması olmaktadır. Yöntem farklılığı bulunması ile beraber VPS ve VDS son derece önemli bir ortak noktaya sahip olmaktadır. VPS sunucu ve VDS sunucu sanallaştırma teknolojisini kullanmaktadır. VPS işletişim sistemi seviyesinde sanallaştırma ile çalışmaktadır.

VDS paravirtualization yöntemi kullanmaktadır. Bu kapsam içinde VPS de fiziksel sunucu küçük alanlara ayrışır. Bu sayede farklı olan kullanıcıların gereksinimlerine cevap verecektir. Bir hesabı içinde bulunduran sanal sunucu aynı fiziksel sunucuda buluna diğer sunuculardan tamamen bağımsız olarak çalışmaktadır. VDS ve VPS sunucu arasındaki fark ise kullanıcının daha çok kontrol sahibi olmasından dolayı VDS sunucu VPS sunucuya göre daha güvenlidir.

6000+ Abone Arasına Katılın!

Bültenimize Abone Olun, Birbirinden Güzel Yazıları Kaçırmayın!

Abone Olduğunuz için Teşekkür Ederiz.

Bir hata meydana geldi.

Fırat Acar
Fırat Acar
Kendini sürekli geliştiren, her yanlışta ders çıkaran, makale yazmayı, satranç oynamayı, boks yapmayı, kitap okumayı, film izlemeyi seven blogger.

Alakalı İçerikler

1 Yorum

  1. VPS ile VDS’nin farkını mı çok güzel anlatmışsınız, fiyat performansı olarak ben VDS’yi daha çok önemsiyorum.

CEVAP VER
Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Son İçerikler