Full body egzersiz, tüm vücudu çalıştırdığımız bir antrenman methodudur. Günümüzde en çok kullanılan fitness antrenman çeşitlerinden olup, çoğunlukla bireylerin fitness seviyeleri belirlendikten sonra adaptasyon döneminde temel yapı taş olarak kullanılır.
Başlangıç seviyelerinde bireylerin iskelet ve kas sistemlerinin yanında eklemsel gelişiminin kısa sürede en güvenli şekilde gelişim göstermesini sağlamaktadır.
Bu gelişim takip süresi 6-8 hafta olarak belirlenirse antrenmanın etkisi süre olarak en iyi verimi de karşımıza çıkarmış olacaktır.
Full Body Egzersizleri, vücutta bulunan yüzeysel tüm kas gruplarının çalıştırıldığı antrenman çeşitidir. Bacak, sırt, omuz, göğüs, kollar ve gövde bölgemizde bulunan karın ve bel kaslarımızı çalıştırdığımız antrenmandır. Bireylerin seviyelerine göre antrenman sistemini belirleyip, hareket dizimi ve set-tekrar sayılarını belirleyip kişiye uygun bir plan ve programlama ile gerçekleştirilen bir çalışmadır.
Koşu Antrenmanları Nelerdir? Bireyler İçin Koşu Antrenmanları Nasıl Planlanmalıdır?
Bireylerin seviye tespitinden sonra, genel ve özel olarak ayrılan; dayanıklılık, kuvvet, sürat, çabukluk vb. fiziksel – sportif özelliklerinin hedef doğrultusunda gerçekleştirilen kardiyovasküler antrenman çeşitidir.
Bireyleri seviyelerine göre konumlandırarak, sağlık amaçlı ve performans gelişimi odaklı program dizayn ederek çalıştırabiliriz.
Planlama olarak koşu antrenmanları bireylere özgü olmalıdır. Bireylerin genel olarak yağ oranları yüksek ve kardiyovasküler sistemleri yeteri kadar kuvvetli olmayabilir.
Yağ oranları yüksek olan bireylerin seviyelerine göre; süre, tempo, mesafe ve hızı ayarlanıp bu ayarlanan koşu antrenman programlarından yüksek oranda fayda sağlayabilirler.
Yağ yakıcı bir başka sistem koşu programı (interval koşu) ‘da seviye olarak bireylere sunulup uygulama sonrası gözle görülür fiziksel ve hissedilebilir kardiyovasküler değişim gerçekleştirir.
Full Body Ve Koşunun Birleşiminden Bireyler Nasıl Kazanımlar Sağlar?
Tüm vücut çalışmasından sağlanacak kas gelişimi etkenlerinin yanında kardiyak gelişim, bireylerin motorik özelliklerini geliştireceğinden, bireyler bu tip çalışmalarda haftaları takip ederek düzenli çalışmaların sonucunda hedeflenen noktaya ulaşım sağlayacaktır.
Kas gelişimi olağan düzeyden boyut olarak hacimsel ve kütlesel, iç yapı olarak; güç, kuvvet, dayanıklılık ve esneklik boyutunda gelişim olacağından, birey fiziksel ve psikolojik olarak zindelik kazanımlarında bulunur.
Koşu antrenmanlarında kas içi oksijen alımı daha kaliteli şekilde ulaştırılacak ve vücuda alınan oksijen miktarındaki zenginlik kazanmış olacaktır.
Kardiyovasküler dayanıklılık gelişimi aerobik veya anaerobik düzeyde de farklılık yaratarak gelişimde kazanım sağlamış olur.
Full Body Antrenmanı Nasıl Olmalı?
Full body antrenman ile tüm kas gruplarını çalıştırabilirsiniz. İzole ve büyük bileşik egzersiz ile uygulanması nedeniyle birçok kişi tarafından tercih ediliyor.
Full body antrenmanı nasıl olmalı? Full body antrenman uygulamalarını yaparken;
- Seviyenize göre haftada birden fazla antrenman yapabilirsiniz.
- Tüm kas gruplarını çalıştıracak bileşik egzersizler uygulanmalıdır. Yüksek miktarda egzersizin fazla zaman aldığını unutmamalısınız.
- Set arası dinlenmeler bileşik egzersizlerde daha fazla olmalıdır. Aksi durumda ağırlık çalışmasından yüksek verim alınamamaktadır.
- Metabolik bir antrenman hedefleniyorsa, total body egzersizini bir araya getirmelisiniz.
- Kas ve kuvvet antrenmanları full body antrenman içinde uygulanabilir.
Full body ve split antrenmanlarda mutlaka vücudunuza uygun çalışmalar yapmanız gerekir.
Tüm bu çalışma sistemleri Full body ve koşu antrenmanları özellikle bir uzman tarafından bireylere sunulmalıdır. Bu çalışmalar için kişisel fitness eğitmenlerinden destek alınması en profesyonel seçim olacaktır.
6000+ Abone Arasına Katılın!
Bültenimize Abone Olun, Birbirinden Güzel Yazıları Kaçırmayın!
Abone Olduğunuz için Teşekkür Ederiz.
Bir hata meydana geldi.