Cuma, Aralık 13, 2024

Yeni Çağın Hastalığı Telefon Bağımlılığı

En küçüğünden en büyüğüne bu çağın çocukları ekrana doğdular; ekranlarla, uygulamalarla, sosyal medya ile büyüyorlar. Ve doğal olarak ellerinden akıllı telefonlar, tabletler düşmüyor. Televizyon resmen masum kaldı.

Bağımlı Olan Sadece Çocuklar ve Gençler mi?

Bebeğiniz yerdeki oyun halısında yuvarlanırken instagram’da kim ne paylaşmış, kim neyi beğenmiş kontrol etmediniz mi? Veya oğlunuzu/kızınızı parkta salıncakta sallarken bir elinizde telefon whatsapp mesajlarınızı okumadınız mı? Hele twitter. Toplumsal olaylar yaşadığımız günlerde resmen herkes, herkes telefon elinde twitter’da yaşıyordu. Belki haklı bir sebepler vardı, her ne kadar bilgi kirliliği zaman zaman olsa da tek gerçek haber kaynağı sosyal medyaydı. İyi de çocuklarla vakit geçirmek adına ona ayırdığınız bir-iki saatte elinizde telefonun işi ne? Sebep ne olabilir? Acil bir durum mu var? Yoksa telefon bağımlılığı mı var? 

 

Sosyal medyada vakit geçirmiyorsa bile en iyi ihtimalle çekilen fotoğraflara bakıp filtreler arasında zaman öldürülüyor. Ondan sonra da ¨oğlumun, kızımın en güzel anlarını yakalıyorum, ölümsüzleştiriyorum¨ deniyor. Çok saçma öyle değil mi? O anları gerçekten yaşamak varken birçok insan ekranın arkasından bakıyor olan bitene. İşin kötüsü bunun normal bir durum olmadığını anlamak için kafayı kaldırıp telefonu bir kenara koyup sosyal medyadan da en az birkaç gün uzaklaşmak gerekiyor. Sonra zaten sizin gibi olan diğer ebeveynleri, insanları görüp yaptığınız şeyi fark ediyorsunuz. Biz psikologların telefona bağımlı şekilde sürdürülen ebeveynliği ¨sosyal hastalık¨ olarak nitelendirmelerimiz de bu yüzden…

 

Kendinizde bu nitelikleri farkettiyseniz tıpkı yaza girerken yapılan detokslar gibi sosyal medya detoksu yapmanızı öneririm. Sevdiklerinizin, çevrenizdeki insanların gözlerinin içine bakarak konuşmak yerine telefonda bir şeyler kontrol ederek cevap vermeyin. Çocuklarınızın, eşinizin, arkadaşlarınızın size aynı sizin gibi telefona bakarak cevap verdiğini hayal edin neler hissederdiniz? Şunu unutmayın az veya çok, sonucu değiştirmiyor. Elinizde telefon var mıydı önemli olan bu. 

 

Sosyal medya detoksu iyi geliyor. Sosyal medya detoksu aslında yaza girerken yapılan detokslar gibi beslenme düzeniyle başlayan radikal kararlar gibidir, önce ev içine yansır en sonunda da telefona dolayısıyla sosyal medya kullanma alışkanlığını etkiler. Önceleri günlerce ne instagram, twitter ne de facebook’la ilgilenilmez bile. Fakat şöyle bir durum vardır ki asıl konu sadece sosyal medya bağımlılığı değildir. Telefon bir şekilde eldedir, çünkü ister istemez o anasayfaya bakıp gelen giden var mı, bildirim var mı diye kontrol edilir. Sonra bunun dürtüsel yapıldığı fark edilir. İşte o an artık telefonu elden atmak gerekir. Bir müddet sonra telefonun gün içerisinde hiç şarja takılmadığı fark edilecek. Ve bu en güzel değişimdir. Can sıkıntılarının geçmesi için yada kafa dağıltılması için telefona sarılmamalı.. 

Okuyanlar İçin Bazı İstatistiki Bilgiler;

İngiltere’de yapılan bir araştırmaya göre çocukların %69’u ebeveynlerinin mobil cihazlara bağımlı olduğunu düşünüyorlarmış. Aynı soru ebeveynlere sorulduğunda ise %60’ı çocuklarının telefon bağımlısı olduğunu düşündüklerini dile getirmişler. Sonuç olarak ebeveynlerin de çocukların da geceleri uzun saatler telefon/tablet/bilgisayar başında vakit geçirdikleri zamanlarda yorgun, bitkin ve uyaranlara fazlaca maruz kaldıkları için asabi oldukları ortaya çıkmış. 

 

Bir diğer araştırma ise Boston Medical Center tarafından yapılmış.

Telefonlarından vazgeçemeyen yetişkinlerin çocuklarına karşı sabırsız oldukları, çocukları yüzünden telefonu bırakmak zorunda kalınca da onları sık sık azarladıkları ortaya konulmuş. Ebeveyn ve çocuk ilişkisinin geleceğinden endişe etmenin tam sırasıdır. Restoranlarda gözlemlenen çocuklu ailelerde, ebeveynlerden sadece üçte biri telefonlarını kenara bırakıp yemeklerini yiyebilirken %73’ü en az bir kere telefonlarını kontrol ediyorlarmış. Araştırmacılar anne babalarının ilgisini çekmek için olmadık yaramazlık yapan çocuklara verilen tepkilerin bir o kadar sert olduğunu da çalışmalarına eklemişler.

Telefon Bağımlılığı Nasıl Çözülür?

Telefon bağımlılığından kurtulmak için etkili püf noktalardan yararlanabilirsiniz. Telefon bağımlılığı hem de yetişkinleri ciddi şekilde etkileyebilir.

Çocuklarda telefon bağımlılığı, gelecekte daha büyük sorunların ortaya çıkmasına neden olabilir. Dolayısıyla en kısa zamanda önlem alınması gerekiyor. Yasakları devam ettirdiğiniz zaman bu durum çocuklar tarafında daha fazla ilgi görüyor. Yasak boyunca çocuklar telefonu ele geçirmenin yolunu bulmaya çalışacaktır. Bu yüzden çocukların telefonu belirli bir süre kullanmasını sağlamaya çalışmalısınız. Ebeveyn kontrolünde bu tür cihazların kullanılması telefon bağımlılığından korumak için tercih edilebilir.

Çocuklar ebeveynlerini taklit eder. Saatlerce telefonla ilgilendiğiniz zaman çocuklarınızda aynısını yapacaktır. Bu yüzden ev içerisinde telefon kullanımına dikkat etmelisiniz.

6000+ Abone Arasına Katılın!

Bültenimize Abone Olun, Birbirinden Güzel Yazıları Kaçırmayın!

Abone Olduğunuz için Teşekkür Ederiz.

Bir hata meydana geldi.

Uzm. Klinik Psikolog Berat Yağmur Beyarslan
Uzm. Klinik Psikolog Berat Yağmur Beyarslan
Tam kapsamlı biyografim için buraya tıklayabilirsiniz.

Alakalı İçerikler

CEVAP VER
Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Son İçerikler