Pazartesi, Aralık 9, 2024

YILBAŞINDA EN SIK YAPILAN 5 HATA!

Yılbaşı tek bir geceden ibaret. Fakat yılbaşındaki beslenmemizdeki hatalar ertesi günün beslenme ve yaşam kalitesini bozabilir.

Bu gece herkes için özel bir gün herkes sevdikleri ile bu güzel günü en iyi şekilde sevdikleri ile geçirmek ister. Bu günün beslenmesine çok dikkat etmeliyiz abartıdan uzak durarak tadımlık beslenmeye özen göstermeliyiz.

  • Aç Kalarak Beklemek

Yılbaşının olduğu günü fazla yemek yemeyerek aç geçirip nede olsa akşam yemek sefası var deyip o günü düzensiz  ve yetersiz yemek yiyerek geçirmek, Uzun saatler hiçbir şey yemeden yılbaşı yemeğini beklemek metabolizmanın yavaşlamasına neden oluyor.

  • Yılbaşı Yemeğinden Önce Aç Kalmak

Yılbaşı yemeğinden iki saat öncesinde 1 kase çorba ve 2 adet kepekli grisini veya 1 meyve ve 1 küçük kase yoğurt gibi bir ara öğün yapmakta fayda var.

  • Çerez ve cipsi abartmak

Kuruyemişler besleyici özelliklerinin yanında iyi birer enerji kaynağı. Farkında olmadan bitirilen çerez kaseleri, tek tek alınan cipsler ve ardından yenecek olan akşam yemeği alkolle birleşince masum olmaktan çıkıyor. O nedenle atıştırmalık gıdaları ölçülü tüketmeye dikkat etmek gerekli. Aklınızda bulunsun; 6-8 adet badem veya 2 tam ceviz içi veya 10-12 adet fındık, 1 tatlı kaşığı zeytinyağı ile aynı oranda kalori içeriyor.

  • Su tüketimine dikkat

Yılbaşı yemeklerinde alkol tüketmek susama hissini azalttığı için su tüketimi yetersiz olabiliyor. O nedenle yemeğe başlamadan önce 2 bardak, yemek sırasında da 2-3 bardak su içmek önemli.

  • Hızlı yemek yemek: 

Sindirim ağızda başladığı için hızlı yemek yenildiğinde besinler tam sindirilmeden mideye gönderiliyor ve midede gaz ve hazımsızlık şikayetleri artıyor. Bunun yanında doyma sinyalleri beyne 20. dakikadan sonra iletiliyor. O nedenle yemeği yavaş yavaş ve iyi çiğneyerek yemeye özel gösterin.

  • Alkolle birlikte meyve ya da tatlı tüketmeyin ve bol su için

Alkol vücutta doğrudan yağa dönüşen bir madde. Bir gram alkol, 7 kalorilik bir enerji sağlıyor. Alkolün vücuttan atılması, ter ve boşaltım sistemiyle oluyor.  Bu nedenle alkol alırken mutlaka yanında su tüketilmeli ve fazla kaloriden kaçınmak için beraberinde meyve veya tatlı yenmemeli. Alkol alınan günün ertesinde de mutlaka 3-3,5 litre su içilmeli.

6000+ Abone Arasına Katılın!

Bültenimize Abone Olun, Birbirinden Güzel Yazıları Kaçırmayın!

Abone Olduğunuz için Teşekkür Ederiz.

Bir hata meydana geldi.

Diyetisyen Kenan Yıldırım
Diyetisyen Kenan Yıldırım
Tam kapsamlı biyografim için buraya tıklayabilirsiniz.

Alakalı İçerikler

CEVAP VER
Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Son İçerikler