Skolyoz, omurganın göğüs veya bel bölgelerinde görülebilen, yana doğru eğriliğidir. Normal ve sağlıklı omurgada omurlar arkadan bakıldığında yukardan aşağıya yani boyun, sırt ve bel bölgelerinde düz bir hat şeklinde uzanır. Skolyozda ise omurlar sağa veya sola doğru yer değiştirir.
Skolyoz Belirtileri Nelerdir?
* Kalçalar ve omuz seviyeleri arasında eşitsizlik görülüyor.
* Kollar ile vücut arasındaki mesafenin eşitliği ve vücudun balansı bozuluyor.
* Baş bir yana, vücut bir yana savrulduğu için çocuklar bir bacaklarının daha uzun olduğu duygusuna kapılıyor.
* Kız çocuklarının eteğinin bir bölümü yukarı çekiyor.
* Göğüs kafesinde asimetri ve bir kürek kemiğinde tümsek gözlenebiliyor.
Skolyozun Nedenleri Nelerdir?
Şu an pek çok kişinin uğraştığı skolyoz nedenleri genel olarak aynıdır. Ancak faktörler tam olarak bilinmiyor. Belirli sebeplerin skolyoza neden olduğu tahmin ediliyor. Skolyoz nedenleri şu şekilde tahmin ediliyor;
- Melatonin, leptin gibi hormonların değişiklikleri,
- Bazı mineral ve vitaminlerin eksiklikleri,
- Bağ dokularında görülen çeşitli anomaliler,
- Anormal bir şekilde biyomekanik yüklenmeler,
- Genetik faktörler olarak düşünülür.
Skolyoz genel anlamda yukarıdakiler gibi tahmin edilirken aynı zamanda belirli yaş aralıklarında daha fazla görülür. Özellikle çocukların hızlı büyüme dönemi olan ergenlik döneminde ortaya çıkar. 11- 18 yaş aralığındaki kız çocuklarında ve 13- 18 yaş aralığında olan erkek çocuklarında skolyoz çok daha fazla görülür.
Skolyoz Tedavisi
Skolyozun tedavisinde yüzme Eğer ki skolyoz derecesi çok ileri seviye değilse ve derecenin daha fazla ilerlememesini hatta çok az miktarda da olsa gerilemesini istiyorsanız doktor kontrolüyle birlikte sporu hayatınıza sokmanızın son derece önemi bulunmaktadır.
Doktorların tavsiye ettiği sporlar arasında en yaygın ve en etkili olanları jimnastik ve yüzme branşlarıdır. Bu branşlarda en çabuk ve en doğru tedavinin gözlemlendiği tespit edilmiştir. Yüzme branşının insan vücudunda normal hayatta kullanılmayan kasları bile çalıştırdığı bilimsel bir gerçektir.
Skolyoz rahatsızlığı doğru egzersizlerle yapılan çalışmalar sonucu kasların güçlenmesi ve vücudun daha esnek bir yapıya sahip olmasıyla durması mümkündür. Ancak bu branşlarda uzman kişiler tarafından alınacak eğitim veya antrenman programları son derece önemlidir.
Örneğin yüzme branşında her stilin skolyoza faydası yoktur serbest ve özellikle sırt yüzme stillerinin tedavi etkisi varken stil öğrenme antrenmanlarında beli ve omurgayı çok fazla zorlayabilen kelebek ve kurbağalama stillerinin skolyoz rahatsızlığını tetikleme riskleri olabilir. Bu yüzden doktorunuzdan yüzme sporu tavsiyesi aldığınız zaman başvuracağınız kişilerin skolyoz konusunda bilgili ve deneyimli olmasına dikkat ediniz. Yüzme son derece etkili bir gerileme gösterecektir skolyozunuzda.
6000+ Abone Arasına Katılın!
Bültenimize Abone Olun, Birbirinden Güzel Yazıları Kaçırmayın!
Abone Olduğunuz için Teşekkür Ederiz.
Bir hata meydana geldi.
Bu rahatsızlık ile yaşayan akrabam mevcut, çok zor bir rahatsızlık ve ağrınız çok oluyor.
Allah kolaylık versin rahatsızlığı yaşayanlara.
Skolyoz rahatsızlığına yüzme iyi gelir derler hep. Ancak her yüzmenin iyi gelmediğini sizin yazınızla da doğrulamış oldum. Doktor tedavisi ile düzeltme sağlamaya çalışıyoruz.
Skolyoz rahatsızlığı rahmetli babamda da vardı, tedavi sürecine çok dikkat etmek ve hassas olmak gerekiyordu. En ufak bir ani hareketin bile ağır sonuçları olabiliyordu.
Bu rahatsızlık çok zor geçen bir şey ağabeyimde bu rahatsızlıktan yaşadı.
Skolyoz rahatsızlığı gerçekten çok sıkıntılı bir durum. Tedavi süreci çok stresli ve uzun geçiyor. Ancak dikkatli bir şekilde tedavi olursanız çok başarılı sonuçlar alabiliyorsunuz. 🙂
Hayatımda korktuğum en büyük rahatsızlıklardan biri, bel ağrısından gününüzü geçiremez hale gelebiliyormuşsunuz. Kimseye vermesin allah böyle dertler. 🙂