Çarşamba, Nisan 2, 2025

Zihin Dağılmasını Önlemenin İpuçları

Zihin dağılması herkesin karşılaştığı bir durumdur. Özellikle zor veya sıkıcı bir işe yoğunlaşmaya çalışanlar bunun ne derece zor olduğunu bilirler. Bu durumda işinizi seviyor olmanız yeterli değildir, çünkü zor bir işe yoğunlaşmak her şeyden önce irade ister. Psikologlar insanların, zamanının yaklaşık yüzde 50’sini uğraştığı işten farklı şeyler düşünerek geçirdiğini söylüyor.

Peki, bunun sebebi nedir? Daha fazla verim almak için, dikkat konusunda neler yapabiliriz?

Sorulara yanıt bulmadan önce, konsantrasyon konusunda çokça önemli olan beynimizin bu konudaki işlevine değinmek yerinde olacaktır.

Beynin ön kısmında Frontal Korteks adı verilen bir yapı vardır. Bu yapı, dikkat dağıtan şeylere karşı direnmemizi ve bizi eğlenceli şeylerle uğraşmaya yönelten içgüdümüzü kontrol etmemizi sağlar. Buradaki bağlantıları güçlü halde tutmak için de enerjiye ihtiyaç vardır. Enerjimiz tükenip yorulduğumuzda, dikkatimiz dağılır ve dolayısıyla aklımız başka şeylere kaymaya başlar. Bu durumun önüne geçmek ve etkilerini azaltmak için bizlere yardımcı olacak bazı yöntemler vardır:

Yaptığınız İşe Ara Vermek                             

Yoğun iş yükü altındaysanız, işe ara vermek aklınıza gelmeyebilir. Fakat uzun süreli konsantre olmak gerektiğinde, çalışma dönemlerinin ardından kısa araların verilmesi daha sağlıklı olacaktır. Burada önemli olan nokta; ne zaman, ne kadar süreyle işe ara verileceği ve bu sırada ne yapılacağıdır.

Yapılan araştırmalar, konsantrasyon sınırının 90 dakika olduğunu ve bu süreden sonra 15 dakikalık kısa bir ara vermek gerektiğini gösteriyor. Bu ara sırasında hafif fiziksel egzersiz yapmak yararlı olacaktır. Çünkü fiziksel egzersiz yapmak beyni güçlendirir. Eğer egzersiz yapamıyorsanız, bir fincan kahve içmek de bu konuda etkili olacaktır.

Zamanlama Tekniği

İşte size basit ama etkili bir yöntem! Zihninizin dağıldığını fark ettiğiniz anda üzerinde çalıştığımız iş dışında zihnimizi meşgul eden ne varsa onları ve onlarla ilgileneceğiniz zamanı bir kağıda yazın ve planlanan zamanda ilgilenmek üzere bir yere kaldırın.

Meditasyon

Meditasyon zihnimizi şu ana getirmek, nefesimize, bedenimize, duygularımıza odaklanmak için en etkili yollardan biri. Böylece meşgul ve yorgun zihinden, sakin ve odaklı bir zihne geçeriz. Meditasyona zaman ayırdığınız vakit, dikkatinizi daha iyi kontrol edebildiğinizi fark edeceksiniz.

Uyku Eksikliği

Uyku eksikliği, hem iç hem de dış dikkat dağıtıcılara direnme gücümüzü azaltır. Üstelik uyku, hafıza için de son derece önemlidir. Güncel araştırmalar, bir sınavdan önce bir saatlik uyku arası vermenizin, uyanık halde zihninizi toparlamak için harcadığınız enerjinin çok daha azını harcayarak toparlanmanıza yardımcı olduğunu gösteriyor.

Stres

Ve son olarak stresten uzak durun. Stres konsantrasyona zarar verir. Bu sebeple endişelerden uzaklaşmak ve sakinleşmek, kontrolü yeniden ele almak ve daha verimli çalışmak için önemlidir.

Sema Küçükay
Sema Küçükay
Tam kapsamlı biyografim için buraya tıklayabilirsiniz.

Alakalı İçerikler

10 YORUMLAR

  1. Yazı için teşekkürler. En sonuna bayıldım. Gerçekten ben uykusuzluk sorunu yaşadığım zamanlarda kendimi hiç işime veremiyorum. Aklımda o gün olmadık düşünceler ile konsantrem bozuluyor. Uykusuzluk ve stres gerçekten insanların her anlamda en büyük düşmanı

    • Sema Küçükay

      Çok teşekkürler yorumunuz için. Umarım faydalı olmuştur.

  2. Dikkat toplama eksikliği ve zihin dağılmasını engelleyen en iyi yöntem tabiki meditasyon. Kişinin kendini bir şekilde geliştirmesi ve dikkatini toplaması bu şekilde sağlanır.

  3. Zihin dağılması konusunda yazdığınız tüm bilgiler için teşekkür ederiz. Özellikle bizde çocuklarımız için olan kısmı büyük bir merakla okuduk. Teşekkürler

CEVAP VER
Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Son İçerikler